Αδενοτομή

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις  είναι ένας ιστός που βρίσκεται στο πίσω μέρος της μύτης στην περιοχή του ρινοφάρυγγα. Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) αποτελούν τη βασική αιτία για κακή αναπνοή από τη μύτη στα παιδιά . Σε κάποιες περιπτώσεις οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις αναπτύσσονται υπερβολικά με αποτέλεσμα να φράζουν την δίοδο του αέρα από τον ρινοφάρυγγα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αναπνοή του παιδιού να γίνεται αναγκαστικά από το στόμα.

Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει στα παρακάτω συμπτώματα:

  • Kακής ποιότητας ύπνο με ροχαλητό και σε κάποιες περιπτώσεις επεισόδια άπνοιας
  • Εκνευρισμό και εύκολη κόπωση στη διάρκεια της ημέρας
  • Δυσκολία στη σίτιση με αποτέλεσμα απώλεια βάρους και καθυστέρηση σωματικής ανάπτυξης
  • Συχνά επεισόδια μικροβιακής ωτίτιδας
  • Βαρηκοΐα λόγω συλλογής υγρού πίσω από το τύμπανο με αποτέλεσμα δυσκολία στο λόγο και στη μάθηση στο σχολείο
  • Ρινίτιδες & συχνές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού
  • Ορθοδοντικά προβλήματα λόγω της αδυναμίας σύγκλησης της γνάθου, της στοματικής αναπνοής και της ατελούς στοματικής ανάπτυξης

Πριν την επέμβαση  Αδενοτομής

Πριν την επέμβαση  γίνεται ένας τυπικός προεγχειρητικός έλεγχος, δηλαδή εξετάσεις αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα και καρδιολογική κλινική εξέταση. Ο ασθενής πρέπει να ενημερώσει το γιατρό για το αν λαμβάνει κάποια φάρμακα.

Η επέμβαση της Αδενοτομής

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 20΄ λεπτά. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης αφαιρούνται οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις  έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ρινική αναπνοή. Ο ασθενής ανανύπτει αμέσως και εξέρχεται από το Νοσοκομείο την ίδια ημέρα. Δεν παρουσιάζει οιδήματα, εκχυμώσεις και πόνο. Σιτίζεται από το στόμα την ίδια μέρα.

 Μετεγχειρητική πορεία μετά την επέμβαση της Αδενοτομής

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής θα πρέπει να τρέφεται με μαλακές δροσερές τροφές και να αποφεύγει τα καυτερά και όξινα φαγητά για λίγες μέρες.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει μετά από λίγες μέρες στην εργασία ή στο σχολείο του και απαραίτητο θα είναι να αποφεύγει την έντονη σωματική και αθλητική δραστηριότητα για λίγες μέρες. Στο τέλος θα αποκατασταθεί η ρινική αναπνοή και θα εξαλειφθούν τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάζει ένας άνθρωπος με “κρεατάκια” όπως: άσχημος ύπνος, ροχαλητό, βαρηκοΐα κ.α.

 

Αμυγδαλεκτομή

Οι παρίσθμιες αμυγδαλές είναι λεμφικός ιστός και μαζί με τα κρεατάκια και την γλωσσική αμυγδαλή αποτελούν το λεμφικό δακτύλιο του φάρυγγα. Αναλυτικότερα, είναι δύο μικροί αδένες, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στην είσοδο των αεροφόρων οδών. Βασικός ρόλος τους είναι να απομακρύνουν από τον οργανισμό διάφορα μικρόβια και να παράγουν αντισώματα, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού και κατά συνέπεια καταπολεμώντας τις λοιμώξεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες ο ρόλος τους στην άμυνα του οργανισμού υποχωρεί σημαντικά μετά το δεύτερο έτος της ζωής.

Στόχος της επέμβασης Αμυγδαλεκτομής

Η χειρουργική επέμβαση της Αμυγδαλεκτομής πραγματοποιείται με σκοπό την ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλούν οι φλεγμονές των αμυγδαλών ή το μεγάλο τους μέγεθος όπως: εύκολη κόπωση, πόνοι στο μυοσκελετικό σύστημα, διόγκωση λεμφαδένων στον τράχηλο, κακοσμία, πονοκέφαλος, επίμονος βήχας, δέκατα.

Οι βασικότερες ενδείξεις που καθιστούν απαραίτητη την αμυγδαλεκτομή είναι οι εξής:

  • Όταν υπάρχει ιστορικό συχνών αμυγδαλίτιδων, που απαιτούν επαναλαμβανόμενες θεραπείες με αντιβιοτικά ή έχουν ως αποτέλεσμα τις πολλές απουσίες από το σχολείο ή την εργασία. Αμυγδαλίτιδα είναι η φλεγμονή των αμυγδαλών. Η αμυγδαλίτιδα εμφανίζεται συνήθως όταν μειώνεται η αμυντική ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι απλές ιώσεις, κοινώς το κρυολόγημα. Μπορεί να είναι είτε οξεία, διαρκώντας μερικές ημέρες ή εβδομάδες, ή χρόνια, διαρκώντας μήνες. Εξέλιξη της αμυγδαλίτιδας είναι το περιαμυγδαλικό απόστημα.
  • Όταν έχουν μεγάλο μέγεθος και δυσκολεύουν το έργο της αναπνοής με αποτέλεσμα ροχαλητό και άπνοιες ( παύσεις στην αναπνοή).
  • Όταν υπάρχει περιαμυγδαλικό απόστημα. Με τον όρο περιαμυγδαλικό απόστημα, αναφερόμαστε στην κατάσταση κατά την οποία ανάμεσα στο φαρυγγικό τοίχωμα και την αμυγδαλή συγκεντρώνεται πύον. Η συγκέντρωση του πύου κρίνεται εξαιρετικά επιβλαβής για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού καθώς προκαλεί αναπνευστική δυσχέρεια στον πάσχοντα, αφού έχει την τάση να αναπτύσσεται βαθιά μέσα στον τράχηλο και έντονη δυσκαταποσία. Συνήθως, ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί οριστικά το περιαμυγδαλικό απόστημα, είναι η χειρουργική διάνοιξη και έπειτα από υποχώρηση της οξείας φλεγμονής να πραγματοποιηθεί και αμυγδαλεκτομή. Σε άτομα που υπέφεραν από περιαμυγδαλικό απόστημα, προτιμάται η αφαίρεση των αμυγδαλών, ώστε να μην εμφανιστεί πάλι μελλοντικά.
  • Όταν η φλεγμονή επηρεάζει και τα γειτονικά όργανα (αυτιά, ιγμόρεια, πνεύμονες).
  • Όταν υπάρχει υποψία καρκίνου, μορφή καρκίνου η οποία είναι εξαιρετικά σπάνια.

Πριν την επέμβαση Αμυγδαλεκτομής

Πριν την επέμβαση  γίνεται ένας τυπικός προεγχειρητικός έλεγχος, δηλαδή εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακα, ηλεκτροκαρδιογράφημα και καρδιολογική κλινική εξέταση. Ο ασθενής πρέπει να ενημερώσει το γιατρό για το αν λαμβάνει κάποια φάρμακα. Ο γιατρός θα συστήσει την αποφυγή κάποιων φαρμάκων (πχ. ασπιρίνη, αντιπηκτικά, αντισυλληπτικά) για 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση.

Η επέμβαση Αμυγδαλεκτομής

Η επέμβαση Αμυγδαλεκτομής πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και αφού προηγουμένως έχει πραγματοποιηθεί πλήρης προεγχειρητικός κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 30΄.

Ο ασθενής ανανύπτει αμέσως και εξέρχεται από το Νοσοκομείο την ίδια ημέρα. Δεν παρουσιάζει οιδήματα, εκχυμώσεις και πόνο. Σιτίζεται από το στόμα την ίδια μέρα.

Μετεγχειρητική πορεία μετά την Αμυγδαλεκτομή

Μετά την επέμβασή χορηγούνται στον ασθενή παυσίπονα και αντιβίωση. Όσον αφορά την διατροφή ο ασθενής πρέπει να τρέφεται με μαλακές δροσερές τροφές και να αποφεύγει τα καυτερά και όξινα φαγητά τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο. Οι πιο πολλοί ασθενείς ανακουφίζονται με ένα παγάκι μέσα στο στόμα τους και η τροφή τους θέλουν να είναι κρύα. Τέλος, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία ή το σχολείο τους μετά από διάστημα μιας εβδομάδας και είναι απαραίτητο να αποφεύγουν την έντονη σωματική και αθλητική δραστηριότητα.