Μικρολαρυγγοσκόπηση

Είναι η εξέταση του λάρυγγα υπό γενική αναισθησία χρησιμοποιώντας το χειρουργικό μικροσκόπιο. Αποτελεί την προσπέλαση για την χειρουργική του λάρυγγα και ιδιαίτερα για την χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων της φωνής (φωνοχειρουργική). Η μικρολαρυγγοσκόπηση εφαρμόζεται στην αντιμετώπιση παθήσεων του λάρυγγα που δεν υποχωρούν με συντηρητικά μέτρα (π.χ. πολύποδες, κύστεις των φωνητικών χορδών) και φυσικά σε υποψία κακοήθειας.

Στόχος της Μικρολαρυγγοσκόπησης

Κατά τη Μικρολαρυγγοσκόπηση μπορούμε να δούμε τα πάντα σε μεγέθυνση, να πάρουμε βιοψία ή και να αφαιρέσουμε βλάβες και μικρούς όγκους του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών, χωρίς πόνο και φυσικά χωρίς οποιοδήποτε εξωτερικό σημάδι.

Η μικρολαρυγγοσκόπηση γίνεται για να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν προβλήματα του λάρυγγα και της φωνής, όπως:

  • Δυσκαταποσία
  • Πολύποδες λάρυγγα
  • Οζίδια (κάλοι) φωνητικών χορδών
  • Καρκίνος λάρυγγα
  • Οίδημα Reinke
  • Αφαίρεση ξένου σώματος
  • Κύστεις-μορφώματα επιγλωττίδας, υποφάρυγγα

Αυτές οι βλάβες συνήθως εκδηλώνονται με Βραχνή Φωνή. Κάθε αλλαγή στη χροιά της φωνής με τραχεία ή θορυβώδη ποιότητα. Αποτελεί το σημαντικότερο σύμπτωμα των παθήσεων  του λάρυγγα. Κάθε βράγχος  φωνής με διάρκεια μεγαλύτερη των 15ημερών, χωρίς στοιχεία λοίμωξης, απαιτεί πλήρη έλεγχο.

Πριν την επέμβαση της Μικρολαρυγγοσκόπησης

Πριν την επέμβαση  γίνεται ένας τυπικός προεγχειρητικός έλεγχος, δηλαδή εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακα, ηλεκτροκαρδιογράφημα και καρδιολογική κλινική εξέταση. Ο ασθενής πρέπει να ενημερώσει το γιατρό για το αν λαμβάνει κάποια φάρμακα. Ο γιατρός θα συστήσει την αποφυγή κάποιων φαρμάκων (πχ. ασπιρίνη, αντιπηκτικά, αντισυλληπτικά) για 1 εβδομάδα πριν την επέμβαση.

Η επέμβαση της Μικρολαρυγγοσκόπησης

Η επέμβαση της Μικρολαρυγγοσκόπησης πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 15΄ – 30΄. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνετε αφαίρεση οποιασδήποτε βλάβης και λαμβάνετε βιοψία εν είναι απαραίτητο.

Ο ασθενής ανανύπτει αμέσως. Δεν παρουσιάζει οιδήματα, εκχυμώσεις και πόνο. Σιτίζεται από το στόμα την ίδια μέρα.

Μετεγχειρητική πορεία μετά την επέμβαση της Μικρολαρυγγοσκόπησης

Ο/H ασθενής εξέρχεται από το Νοσοκομείο την ίδια ημέρα. Συνήθως απαιτείται πλήρης αφωνία επί 3-4 ημέρες και στη συνέχεια σταδιακή επάνοδος στη φυσιολογική χρήση της φωνής. για τις επόμενες 7-10 ημέρες. Δεν υπάρχουν διαιτητικοί περιορισμοί μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Ένα ελαφρύ γεύμα συνιστάται μετά την επέμβαση. Είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό, καθώς η καλή ενυδάτωση είναι ευεργετική για τις φωνητικές χορδές. Ο/Η ασθενής επιστρέφει στην εργασία του σε 2 – 3 ημέρες.

Στο τέλος αποκαθίσταται οποιοδήποτε λειτουργικό πρόβλημα και εξαλείφονται τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάζει ο ασθενής πχ βραχνή φωνή, δυσκαταποσία.