Ωραία Και Συμμετρικά Αυτιά

Ωτοπλαστική

Η επέμβαση αυτή αφορά ασθενείς που η κύρια αισθητική τους δυσμορφία αφορά το μέγεθος, το σχήμα καθώς και την απόσταση των αυτιών τους από το τριχωτό της κεφαλής.

Στην Ιατρική ορολογία αναφέρονται ως αφεστώτα ώτα δηλαδή πεταχτά αυτιά. Πρόκειται για μια συγγενή αισθητική δυσμορφία κατά την οποία κάποιο τμήμα του αυτιού δεν αναπτύσσεται σωστά και κάποια αλλά τμήματα μπορεί να αναπτύσσονται υπερβολικά, (κόγχη) έτσι ώστε το αυτί να μην έχει το φυσιολογικό σχήμα, μέγεθος, καθώς και την απόσταση από το τριχωτό της κεφαλής.Πρόκειται για μια επέμβαση που διορθώνει μόνιμα το πρόβλημα της συγκεκριμένης αισθητικής δυσμορφίας.

Υποψήφιοι για ωτοπλαστική είναι οι ασθενείς με:

  • πεταχτά αυτιά
  • μεγάλα αυτιά
  • διαταραχές στο φυσιολογικό σχήμα των αυτιών

Η Κατάλληλη ηλικία για Ωτοπλαστική

Η κατάλληλη ηλικία για την επέμβαση ωτοπλαστικής είναι πριν το παιδί πάει στο σχολείο. Καθώς στην ηλικία των 5-6 ετών έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του αυτιού. Μια επέμβαση πριν το σχολείο διορθώνει το πρόβλημα οριστικά και απαλλάσσει το παιδί πιθανά ψυχολογικά προβλήματα. Μπορεί όμως να πραγματοποιηθεί σε άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας.

Η επέμβασή της Ωτοπλαστικής
Η επέμβαση συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία.  Σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών συνιστάται γενική αναισθησία. Μέσω μιας μικρής τομής στο πίσω μέρος του αυτιού διορθώνεται η ανατομική ανωμαλία του αυτιού και επιτυγχάνεται ένα όμορφο, φυσικό και μόνιμο αποτέλεσμα.
Η τεχνική Ωτοπλαστικής που πραγματοποιείται είναι ατραυματική. Ο όρος «Ατραυματική» αναφέρεται σε κάθε τεχνική που περιορίζει σημαντικά την έκταση του χειρουργικού τραύματος. Στην περίπτωση της ωτοπλαστικής, η «Ατραυματική» τεχνική διαφέρει από την κλασσική πλαστική αυτιών κατά το ότι δημιουργεί την πτύχωση του χόνδρου μόνο στην πίσω επιφάνεια του, αποφεύγοντας την ολική αποκόλληση του.
Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε την έκταση του τραύματος και επιτυγχάνουμε:

  • Να περιορίσουμε τη διάρκεια της επέμβασης
  • Να μειώσουμε τον κινδύνο μετεγχειρητικής αιμορραγίας
  • Να περιορίσουμε το μετεγχειρητικό οίδημα, τα αιματώματα και τις μελανιές
  • Να ελαχιστοποιήσουμε τον πόνο
  • Να συντομεύσουμε το χρόνο ανάρρωσης και επιστροφής στην εργασία
  • Να βελτιώσουμε την ποιότητα του αποτελέσματος και να έχουμε πιο φυσικό αποτέλεσμα

Μετά το τέλος της επέμβασης ο/η ασθενής παίρνει εξιτήριο μετά την παρέλευση 2-3 ωρών με συγκεκριμένες μετεγχειρητικές οδηγίες.

Μετεγχειρητική πορεία μετά την ωτοπλαστική

Ο ασθενής μετά την έξοδο του από το Νοσοκομείο φοράει μια ελαστική κορδέλα γύρω από τα αυτιά. Αυτό τον προφυλάσσει από ένα τυχαίο τραυματισμό στην περιοχή των αυτιών. Από την επόμενη μέρα μπορεί να εξυπηρετηθεί στις καθημερινές του δραστηριότητες. Για 10-15 μέρες υπάρχει ένα ελαφρύ οίδημα το οποίο υποχωρεί σταδιακά και μια υπαισθησία (μούδιασμα) στα αυτιά και η οποία επανέρχεται στο 100% μετά από 20-30 ημέρες.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του μετά από 2-3 ημέρες και σε πλήρης δραστηριότητα (γυμναστήριο, κολύμπι) μετά από 20-25 ημέρες.

Ο ασθενής φοράει την ειδική κορδέλα για διάστημα 5-6 ημερών καθημερινά και μετά για 15-20 ημέρες μόνο στον ύπνο. Τα ράμματα δεν αφαιρούνται καθώς πέφτουν μόνα τους.

Στο τέλος η Ωτοπλαστική θα έχει ένα φυσικό και μόνιμο αποτέλεσμα χωρίς επιπλοκές χαρίζοντας σας το σχήμα και μέγεθος των αυτιών που επιθυμείτε.