Ευθειασμός Ρινικού Διαφράγματος
Το ρινικό διάφραγμα είναι ένα οστεοχόνδρινο πέταλο που καλύπτεαι από βλεννογόνο, έχει πάχος μερικά χιλιοστά και χωρίζει τα δύο ρουθούνια μεταξύ τους. Οποιαδήποτε παραμόρφωση ή παρεκτόπιση που παρατηρείται στην περιοχή της ρινικής κοιλότητας, είναι ικανή να αποφράξει τελείως την κοιλότητα της, με αποτέλεσμα να μην εισέρχεται ελεύθερα ο αέρας στα δύο ρουθούνια. Ένα στραβό διάφραγμα μπορεί να προκαλεί μερική ή ολική απόφραξη στη μία ή και τις δύο θαλάμες της μύτης. Ένα κανονικό ρινικό διάφραγμα είναι ίσιο και κατευθύνεται κάθετα προς το πρόσωπο.
Τα πιθανά αίτια της σκολίωσης ρινικού διαφράγματος είναι:
- Κληρονομικότητα
- Κάκωση – τραυματισμός
- Αποτυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις
Η σωστή και επιτυχημένη επέμβαση του Ρινικού Διαφράγματος ξεκινά πάντα από τη σωστή διάγνωση. Καμία μύτη δεν είναι ίδια, η κάθε μύτη και το κάθε ανατομικό πρόβλημα είναι μοναδικό.
Κατά τη διάρκεια της διάγνωσης θα πρέπει να εκτιμηθεί πιο είναι το ουσιαστικό λειτουργικό πρόβλημα αναπνοής (σκολίωση ρινικού διαφράγματος, υπερτροφία των κογχών, ύπαρξη πολυπόδων).
Κατά την διάρκεια της κλινικής εξέτασης πραγματοποιείται επισκόπηση, ενδοσκοπική ρινοσκόπηση για την αποκάλυψη παθολογικών εσωτερικών δομών της μύτης.
Στόχος της επέμβασης του Ρινικού Διαφράγματος
Η χειρουργική επέμβαση πλαστικής ρινικού διαφράγματος πραγματοποιείται με σκοπό τον ευθειασμό ενός σκολιωτικού ή παρεκκλίνοντος διαφράγματος. Ο πρωταρχικός στόχος της επέμβασής είναι να βελτιώσει την ρινική αναπνοή και παράλληλα να περιοριστούν και άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάζει ένας άνθρωπος με στραβό ρινικό διάφραγμα όπως:
- άσχημος ύπνος
- ροχαλητό
- πονοκέφαλος
- ρινορραγίες
- λαχάνιασμα
- εύκολη και αδικαιολόγητη κόπωση
- διαταραχή της όσφρησης
- δυσφορία στην καθημερινότητα από συνεχώς ξηρή, μπουκωμένη μύτη
- φλεγμονές όπως ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, ωτίτιδα
Σε αυτό σημείο είναι σημαντικά να αναφερθεί ότι για τα παραπάνω συμπτώματα δεν ευθύνεται πάντα το στραβό ρινικό διάφραγμα μπορεί να έχουν άλλη αιτιολογία όπως: οξεία και χρόνια αλλεργική ρινίτιδα, ρινικούς πολύποδες, υπερτροφικές ρινικές κόγχες.
Πριν την επέμβαση του ρινικού διαφράγματος
Πριν την επέμβαση γίνεται ένας τυπικός προεγχειρητικός έλεγχος, δηλαδή εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακα, ηλεκτροκαρδιογράφημα και καρδιολογική κλινική εξέταση. Ο ασθενής πρέπει να ενημερώσει το γιατρό για το αν λαμβάνει κάποια φάρμακα. Ο γιατρός θα συστήσει την αποφυγή κάποιων φαρμάκων (πχ. ασπιρίνη, αντιπηκτικά, αντισυλληπτικά) για 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση.
Η επέμβαση του Ρινικού Διαφράγματος
Η επέμβαση ρινικού διαφράγματος πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται μεταξύ 30΄και 1.00 ώρας. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνετε ευθειασμός του σκολιωτικού ρινικού διαφράγματος έτσι ώστε να αποκατασταθεί η μορφολογία του. Ο ασθενής ανανύπτει αμέσως. Δεν παρουσιάζει οιδήματα, εκχυμώσεις και πόνο. Σιτίζεται από το στόμα την ίδια μέρα.
Μετεγχειρητική πορεία μετά την επέμβαση του Ρινικού Διαφράγματος
Ο ασθενής εξέρχεται από το Νοσοκομείο την ίδια ημέρα και θα πρέπει να προσέλθει στο ιατρείο την επόμενη μέρα για καθαρισμό και περιποίηση της μύτης, επιστρέφει στην εργασία του σε 2 – 3 ημέρες εάν εργάζεται σε γραφείο και σε 10 εάν η εργασία του είναι χειρονακτική.
Στο τέλος θα αποκατασταθεί οποιοδήποτε λειτουργικό πρόβλημα της μύτης, δεν θα υπάρχει πια δυσκολία στην αναπνοή και θα περιοριστούν τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάζει ένας άνθρωπος με στραβό ρινικό διάφραγμα όπως: άσχημος ύπνος, ροχαλητό πονοκέφαλος κ.α.